Leestekst Brandbrief aan de filmindustrie: "Omarm het downloaden" (Centraal Examen 3F 2017-2018)

alinea 1

Topfilms van deze week zijn pas over maanden te zien in Nederland. Het is tijd dat de Nederlandse filmindustrie kritisch naar zichzelf gaat kijken om zo tot een andere manier van filmverspreiding te komen, een model dat wel aansluit op de moderne, gedigitaliseerde samenleving. Dat vindt student Filmwetenschappen, Gert Jan Harkema.

alinea 2

Eind 2011 stuurde de Nederlandse filmindustrie als collectief een brandbrief aan de Tweede Kamer. Daarin worden de Kamerleden opgeroepen voor (strengere) regelgeving tegen het illegaal downloaden te stemmen. Hoewel de gezamenlijke filmproducenten en distributeurs stellen dat ze de individuele consument niet willen vervolgen, is de harde toon jegens beheerders en aanbieders van download-websites opmerkelijk.

alinea 3

Deze 'misdaadsyndicaten' zouden grof geld verdienen met het openbaar maken van films. De filmindustrie vindt dat het hun onmogelijk wordt gemaakt zichzelf hiertegen te verdedigen. Ik zou hier graag een ander perspectief willen belichten. Ik zou de filmindustrie willen oproepen niet de passieve slachtofferrol aan te nemen, maar juist actief te reageren op wat er gebeurt in medialand. Het werkelijke probleem van de filmindustrie is namelijk niet het downloaden, maar een distributiemodel dat totaal uit de tijd is.

alinea 4

Beschikbaarheid

In dit distributiemodel heeft de aanbieder alle macht. De productiemaatschappij samen met de distributeur bepaalt wanneer en welke films er te zien zijn in de Nederlandse bioscopen. Dit model werkt alleen maar wanneer er beperkte beschikbaarheid is en wanneer de producent en distributeur daadwerkelijk de enigen zijn die beschikbaarheid van de film in de hand hebben. Echter, zoals hedendaagse filosofen hebben beschreven, de gedigitaliseerde maatschappij wordt gekenmerkt door onmiddellijke beschikbaarheid; voor iedereen en overal. Informatie, evenementen en culturele producten moeten op ieder moment en op elke plek toegankelijk zijn.

alinea 5

Het huidige model beantwoordt niet aan deze vraag. Het gaat nog uit van de distributeur die bepaalt wat het publiek ziet en wanneer. Zo zijn de topfilms van deze week pas over maanden te zien in Nederland. De vertraging op een internationale arthousefilm loopt al snel op tot een half jaar. Toch halen ook Nederlandse filmliefhebbers hun informatie van Engelstalige websites waar de films die vandaag trending topic zijn, over een paar maanden alweer achterhaald zijn. Als Nederlandse filmliefhebber krijg je het gevoel achter de trend aan te lopen en als tweederangs kijker behandeld te worden. De Nederlandse kijker krijgt een warme appeltaart voor zich neergezet, terwijl hij deze pas over enkele maanden mag opeten. Maar dan is de taart al behoorlijk afgekoeld.

alinea 6

Arrogant

De filmindustrie is arrogant. Zij kan maar moeilijk afstand doen van haar macht over de beschikbaarheid van films. Eerst wordt gekeken hoe een film het commercieel doet in de VS, alvorens die maanden later in Nederland wordt uitgebracht. De introductie van spektakelfilms, IMAX en 3-D laat de filmliefhebber nog wachten voor de echte bioscoopervaring. Goed uitgevoerde dramafilms hebben al snel minder geluk. Ook ik sla dan aan het downloaden om maar niet maanden te hoeven wachten. Het is daarom tijd dat de Nederlandse filmindustrie kritisch naar zichzelf gaat kijken om zo tot een andere manier van filmverspreiding te komen, een model dat wel aansluit op de moderne, gedigitaliseerde samenleving.

alinea 7

Muziekindustrie

Ongeveer tien jaar geleden zag de muziekindustrie downloaden als een soortgelijke bedreiging. De succesvolle bedrijven in de huidige muziekindustrie zijn niet diegene die in de verdediging zijn geschoten met het opzetten van rechtszaken. Het zijn juist de ondernemers als iTunes, Spotify en Pandora die zich gericht hebben op een brede beschikbaarheid van muziekproducten. Het is nu ook aan de filmindustrie om zich opnieuw uit te vinden. Evenals bij de muziekindustrie hoeft dit zeker niet ten koste te gaan van kwaliteit; het biedt juist geweldige mogelijkheden voor een meer 'open' distributie.

alinea 8

De brandbrief die de filmindustrie stuurde, wekt de indruk dat de Nederlandse filmindustrie onder druk staat. Dit is helemaal niet het geval. De filmsector is juist groeiende. Tussen 2008 en 2010 nam het bioscoopbezoek met zestien procent toe, aldus het jaarverslag van de bioscoopexploitanten. De Nederlandse film blijft daarbij niet achter. Hierdoor lijkt de filmindustrie weinig innovatief geworden in haar omgang met de digitale beschikbaarheid van films. Dat is een gemiste kans. In plaats van in de verdediging te schieten, zou de filmindustrie de nieuwe mogelijkheden juist moeten omarmen. Het illegaal downloaden moet daarom gezien worden als een belangrijk signaal om de Nederlandse filmliefhebber serieus te nemen en hem te geven wat hij wil: gewoon mooie films kijken, en wel nu.

Beantwoord de vragen over deze tekst door te klikken op deze LINK















Wanneer de link niet werkt, kan je ook de vragen hieronder beantwoorden. Je kan ze echter niet verzenden voor het antwoord

13.  Waarvoor is deze tekst in hoofdzaak bedoeld?
1 punt
14. Welke zin geeft het best de hoofdgedachte van de tekst weer? *
1 punt
15. Wat geeft het karakter van de tekst het best weer? *
1 punt
16. In alinea 3 wordt gesproken over 'misdaadsyndicaten'.    Wie worden bedoeld met 'misdaadsyndicaten'? *
1 punt
17. In alinea 5 staat: "Het huidige model beantwoordt niet aan deze vraag."        Welke vraag wordt hier bedoeld? *
1 punt
18. De auteur schrijft in alinea 5: "De Nederlandse kijker krijgt een warme appeltaart voor zich neergezet, terwijl hij deze pas over enkele maanden mag opeten. Maar dan is de taart al behoorlijk afgekoeld."                        Wat bedoelt de auteur hiermee? *
1 punt
19. In alinea 6 staat: "Zij kan maar moeilijk afstand doen van haar macht over de beschikbaarheid van films." Dit is *
1 punt
20. In alinea 7 vergelijkt de auteur het downloaden van films met het downloaden van muziek. Waarom maakt hij deze vergelijking? *
1 punt
21 De auteur heeft bezwaren tegen het huidige distributiemodel.                     Wat is zijn grootste bezwaar? *
1 punt
22. Welke functie vervult "Omarm het downloaden" in de titel? *
1 punt
23. De auteur stelt in alinea 3: "Het werkelijke probleem van de filmindustrie is namelijk niet het downloaden, maar een distributiemodel dat totaal uit de tijd is."                                             
In welke alinea's vind je de argumenten die hij gebruikt voor dit standpunt? *
1 punt
24. Je moet een samenvatting maken van de tekst. Welke van de volgende vijf zinnen horen in de samenvatting? 
Geef aan 'wel' of 'niet'. *
4 punten
Wel
Niet
1. De filmindustrie moet zich aanpassen aan de gedigitaliseerde samenleving.
2. De filmliefhebbers willen films kunnen zien op ieder moment en overal.
3. Ook ik sla aan het downloaden om maar niet maanden te hoeven wachten.
4. Het illegaal downloaden moet mogelijk gemaakt worden.
5. De filmindustrie kan een voorbeeld nemen aan de muziekindustrie.

Populaire posts

Voorbereiden op het Centraal Examen lezen en luisteren

De sloot kan best nóg schoner - Tekst examen 2014

Leestekst Onze neuronen zijn ons te snel af (Centraal Examen 2017-2018)

Leestekst In het ritme van Obama

De twee kanten van de fleecetrui

Een coach in je broekzak

Hoe het internet ons brein verandert - Examentekst 2014

We moeten 's middags weer warm gaan eten

Tv-kijker met kastje wordt goed bewaakt (2015)